Ekopark Istra

Ekopark Istra

Ekopark Istra je udruga ekoloških (organskih) proizvođača Istarske županije.
Osnovana je 2011. godine s ciljem zajedničkog nastupa ekoloških proizvođača Istre na tržištu, bolje promocije i uspješnijeg brendiranja ekoloških proizvoda Istre.
Udruga trenutno broji oko desetak članova, a i ovim se putem svi ostali zainteresirani proizvođači s područja Istarske županije koji imaju registriranu djelatnost, pozivaju da se jave udruzi Ekopark Istra e-mailom na info@ekopark-istra.com.


Ruralni turizam

Ruralni turizam

Općina Tinjan je u proteklih deset godina prepoznata kao iznimno atraktivna ruralna turistička destinacija.
Na području Općine Tinjan nalazi se 50-tak luksuznih objekata za iznajmljivanje koji godišnje ostvaruju preko 20 tisuća noćenja.
Uzimajući u obzir i bogatu gastronomsku ponudu istarskih konoba i ugostiteljskih objekata, s ponosom ističemo da je ruralni turizam postao jedan od strateških odrednica razvoja Općine Tinjan.


Istarski pršut

Istarski pršut

Još se 2006. godine Općina Tinjan s pravom proglasila Općinom istarskog pršuta, prvenstveno zahvaljujući vrhunskim proizvodima tinjanskih pršutana, kojih se na tom relativno malom području nalazi čak pet.
Svake se godine u mjesecu listopadu u Tinjanu održava ISAP – Internacionalni sajam pršuta. Sajam okuplja oko 30 proizvođača pršuta iz različitih europskih zemalja – Portugal, Španjolska, Italija, Slovenija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Francuska te naravno Hrvatska, a kroz dva dana koliko traje sajam, Tinjan posjeti preko 25.000 ljubitelja ove delicije.


Od lokve do lokve

Od lokve do lokve

Općina Tinjan je u proteklih sedam godina uredila oko 35 kilometara biciklističke staze pod nazivom “Od lokve do lokve”.
Naziv je proistekao iz činjenice da staza povezuje stare tinjanske lokve koje su u akciji uređenja staze obnovljene te je na svakoj lokvi postavljen punkt za odmor biciklista.
Dva puta godišnje Općina Tinjan organizira rekreativne biciklijade koje okupljaju preko 200 sudionika. U planu je da i rekreativni biciklizam postane jedna od strateških odrednica razvoja općine.


Tradicija i zanati

Tradicija i zanati

Općina Tinjan ima bogato kulturno i povijesno nasljeđe.
U starim povijesnim jezgrama Tinjana, Kringe i Muntrilja svaki posjetitelj može vidjeti brojne povijesne znamenitosti.
Također, svako naselje i zaseok tradicionalno obiluju raznolikim pričama i anegdotama, a koje ukupno predstavljaju zbirku bogate nematerijalne kulturne baštine Općine Tinjan.