Josip Vidau kao dobar poznavatelj pučke medicine liječio je ljude ljekovitim travama, čajevima i vlastitim metodama na Kneippovim spoznajama pomažući im oblogama od zemlje i raznim kupeljima. U Humu je postao poznat kao izumitelj biske


Kringi su mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru i vlč. Josip Kalčić, otkrili poprsje vlč. Josipa Vidaua, križanskog župnika od 1933. do 1960. Nakon pozdravnih riječi sadašnjeg župnika Stipana Bošnjaka koji je naglasio kako je župnik Vidau s velikom požrtvovnošću skrbio za tijela i duše svojih župljana, načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin podsjetio je na životni put križancima omiljenog župnika.

Omiljen među ljudima

Josip Vidau rođen je 1904. u Opičini nedaleko Trsta, a nakon ređenja kratkotrajno je službovao u Škednju, odakle je došao u Istru. Najprije je upravljao župom sv. Matej-Cere, a potom je došao u Kringu. Jedno je vrijeme mise služio u Tinjanu i Svetom Petru u Šumi, a od 1960. do 1979. bio je župnik u Humu.

- Kao dobar poznavatelj pučke medicine liječio je ljude ljekovitim travama, čajevima i vlastitim metodama na Kneippovim spoznajama pomažući im oblogama od zemlje i raznim kupeljima. U Humu je postao poznat kao izumitelj biske, ljekovite rakije s mladim listovima imele, koja je postala omiljeno žestoko piće u Istri, rekao je Hrvatin.

Tijekom službovanja u Kringi Vidau je postao omiljen među ljudima, kao svećeni i kao travar, a po vlastitoj je želji nakon smrti 1983. pokopan na križanskom groblju. Bio je veliki domoljub i prijatelj Kringe i Križanaca, rekao je Hrvatin, a vijest da je dobio premještaj u Hum nije dobro prihvatio. Nažalost, nakon premještaja, nikada za života nije posjetio Kringu. Velika mu je želja bila postati liječnik, ali životni ga je put usmjerio prema vjeri pa je postao svećenik.

- S radošću je obavljao svećeničku dužnost, a njegovo veliko znanje i poznavanje ljekovitog bilja dalo mu je poticaj da počne liječiti ljude i pomagati im u bolesti i raznim drugim prilikama. Bio je veliki čovjek, pomagao je svima bez obzira na vjersko opredjeljenje i socijalni status. Usluge nije naplaćivao već je sa srcem u nadi i vjeri svima pomagao, naglasio je Hrvatin i dodao kako njegove usluge nisu koristili samo Križanci, već i ljudi iz cijele Istre. Njegova veličina nije bila samo u tome što je bio ugledni svećenik i poznavatelj ljekovitog bilja, već i u tome što je ljudima pomagao u mnogim prilikama, ali i ta što je dječake iz obitelji slabijeg imovinskog stanja poticao na školovanje u sjemeništu u Pazinu. Zahvaljujući njemu mnogi su kasnije postali obrazovani stručnjaci, svećeni i ugledni članovi zajednice. Stoga se o njemu i danas u Kringi govori s velikim poštovanjem, pa je na kraju načelnik, ujedno i Križanac, Goran Hrvatin, u ime župljana Kringe zahvalio svećeniku Josipu Vidau što je svojim znanjem i predanošću dao veliki doprinos boljitku ovdašnje župe.

Jednostavan i veliki čovjek

Nevio Šetić, Veliki meštar Družbe "Braća hrvatskog zmaja" koja je u suradnji s Općinom Tinjan podigla ovo poprsje postavljeno uz poprsje Bože Milanovića, rekao je kako je Vidau ostavio nevjerojatan trag u ovoj župi. On je bio Slovenac, dodao je Šetić, naglasivši kako je odrednica nacionalnog preporoda na ovim prostorima bilo jedinstvo Hrvata i Slovenaca koji su se zajedničkim snagama odupirali iredentizmu. Ta je bliska suradnja dvaju naroda doprinijela tomu da je u Istri u to vrijeme djelovalo više svećenika Slovenaca. K tomu i Božo Milanović je u Trstu djelovao u slovenskom društvu Edinost, a hrvatski poslanici u parlamentu zastupali su i Slovence.

- Nakon uspostave nacionalnih država, odnosi između Hrvatske i Slovenije nisu idilični, ali povijest nam ukazuje da imamo puno više zajedničkog i dobrog i onog što nas spaja, nego onog što nas razdvaja, rekao je Šetić i dodao da je Vidau bio miran i tih čovjek koji nije igrao velike uloge u javnom životu, ali je u svojoj svakodnevici, u svom ljudskom i svećeničkom životi bio uistinu velik čovjek, piše Mirjan Rimanić za "Glas Istre".