Potpora u iznosu od 116.000 kuna bit će utrošena za rekonstrukciju postojećeg vrtića. Novac biti uložen u uređenje sanitarija, postavljanje naprava na vanjskom igralištu i sitnije popravke u dijelu vrtića koji je smješten u zgradi tinjanske škole.


Kao blagu kompenzaciju što projekt novog tinjanskog vrtića nije, kao ni ijedan drugi iz Istre, prošao na nedavnom natječaju za potpore iz Programa ruralnog razvoja, Općina Tinjan dobila je na natječaju Ministarstva demografije potporu od 116.000 kuna za rekonstrukciju postojećeg vrtića. Tijekom ljeta taj će novac biti uložen u uređenje sanitarija, postavljanje naprava na vanjskom igralištu i sitnije popravke u dijelu vrtića koji je smješten u zgradi tinjanske škole.

Desetak prekobrojnih

Na toj lokaciji vrtić ima 23 polaznika, a jednako toliko i na drugoj lokaciji, u "privremenom vrtiću" koji je na površini od stotinjak kvadrata jesenas bio uređen u prizemlju općinske zgrade, u prostoru negdašnjeg "Cukerančić centra" i dijelu prostora "otetom" od dvorane Doma mladih. Računajući da će im projekt novog vrtića, koji je za ovu sredinu nasušna potreba, svakako proći, Tinjanci su ovaj novi prostor uredili kao privremeno rješenje, ali ni obje lokacije zajedno, stari vrtić u školskoj zgradi i novi u općinskoj, nisu dovoljni za sadašnje potrebe općine.

Naime, za sljedeću pedagošku godinu u Tinjanu je upisan maksimalan broj djece i popunjeni svi raspoloživi kapaciteti, njih 46, ali uvjete za upis zadovoljava još sedmero djece, a do kraja naredne pedagoške godine ukupno 11 tinjanskih mališana navršit će tri godine, što je uvjet za upis u vrtić. Ta djeca zasad "ne stanu" u tinjanski vrtić pa će biti preusmjerena u vrtić u nedalekom Svetom Petru u Šumi. Tijekom srpnja i kolovoza, dok je tinjanski vrtić zatvoren, nekoliko ovdašnjih mališana, pak, pohađa matični vrtić u Pazinu.

Uskoro novi natječaj

Novi vrtić moći će primiti 72 djece, od čega 60 u vrtićkim skupinama, a 12 u jaslicama. Dakle, mogao bi primiti svu tinjansku djecu danas stasalu za pohađanje predškolskog programa te pratiti buduće povećanje nataliteta, a radit će i ljeti. Stoga u tinjanskoj općinskoj upravi s nestrpljenjem očekuju raspisivanje novog natječaja za financiranje izgradnje vrtića, što je najavljeno za 2. kolovoza. Natječaj će biti otvoren do 14. rujna, a nakon toga valja strpljivo čekati ishod. Dokumentacija je spremna još od prošlog natječaja, a tinjanski načelnik Goran Hrvatin očekuje da će ovoga puta projekt proći, kako bi se konačno svi tinjanski mališani mogli okupiti pod istim krovom, piše Davor Šišović za "Glas Istre".