Boravite što manje na otvorenom, dobro se obucite, zaštitite vodomjere, ne odlazite na put bez zimske opreme, ako ste u problemima nazovite 112,


Stožer civilne zaštite Istarske županije upozorava žitelje Istre na hladnoću i nevrijeme koje stiže ovih dana. priopćenje donosimo u cijelosti. 

S obzirom da meteorološke prognoze na području Istarske županije predviđaju izrazito hladno i vjetrovito vrijeme uz mogućnost snježnih oborina Stožer civilne zaštite Istarske županije donosi slijedeće preporuke:

 

-           boravite što manje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru bez grijanja,

-           prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, i ne zaboravite zaštititi glavu i šake,

-           ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od klizanja i mogućih posljedica pri padu,

-           u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nisu u funkciji,

-           zaštitite vodomjere od hladnoće zbog mogućnosti pucanja.

 

Očekivani problemi su na održavanju prohodnosti prometnica i pravovremenom soljenju te čišćenju eventualnog snijega, stoga sve pravne osobe zadužene za čišćenje i održavanje prometnica trebaju postupati po svojim operativnim planovima.

 

Snijeg i led s pločnika uz zgrade i na prilazu stambenim i poslovnim građevinama dužni su očistiti vlasnici, ili korisnici tih građevina. Vlasnici ili korisnici građevina dužni su očistiti snijeg i led i na pješačkim stazama, odnosno dijelu ulice za pješake gdje staze ne postoje i to u dužini građevine prema prometnoj površini u širini od najmanje 90 cm. Kao vlasnik ili korisnik stambenog, ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.

Vozače se poziva da kada su na snazi zimski uvjeti obavezno koriste zimsku opremu koja je i zakonska obaveza. Vozači trebaju temeljito očistiti snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

 

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padalina i neočišćenih putova ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke, ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama, ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.