Hiža istarskog pršuta

Tinjan je dugo gradio imidž "Općine pršuta", a na području općine je više vrhunskih proizvođača ove svjetski poznate delicije, koji se mogu pohvaliti brojnim respektabilnim nagradama. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu (ISAP) s godinama je postigao golemu popularnost, pa je logičan slijed događaja bio pronalazak načina da se pršut uspješno promovira svakoga dana u godini, a ne samo za vrijeme trajanja ISAP-a.

Rezultat svega je Hiža istarskog pršuta, jedinstveni projekt koji prati važnost i popularnost pršuta kao proizvoda, i koji omogućava da se ovu gastro deliciju prezentira neprestano, na zanimljive i atraktivne načine. Jer istarski pršut, valja i ovdje napomenuti, nosi prestižnu oznaku izvornosti. Dodatna vrijednost Hiže istarskog pršuta je što će povezivati dva iznimno važna događanja, već spomenuti ISAP, i Ljetni festival istarskog pršuta koji je u srpnju 2019. godine imaju uspješnu premijeru.

Zamisao o uređenju Hiže istarskog pršuta rodila se prije desetak godina, kada se ispostavilo da ISAP kreće u dobrom smjeru. To je potaklo razmišljanje da se pršut približi gostima tijekom cijele godine, a ne samo u tri sajmena dana. Bit svega je da ljudi koji u sezoni dolaze na Tinjanštinu, ili ljetuju u blizini na moru, ovdje mogu nabaviti pršut, ali i ostale naše autohtone proizvode – riječi su Gorana Hrvatina, načelnika Općine Tinjan.

Budući da je Općina imala zgradu na samoj cesti, koju je iznajmljivala raznim drugim najmoprimcima, a svojedobno je u njoj bio i market, odlučeno je da se kuća, kako ne bi propala, uredi i u njoj otvori Hiža istarskog pršuta. Ili, kako neki vole reći, muzej pršuta. Zgrada u kojoj se uređuje Hiža istarskog pršuta raspolaže sa 160 četvornih metara korisnog prostora, po 80 kvadrata u prizemlju i na katu. Dodaju li se tomu sanitarni čvorovi i skladišni prostor, Hiža istarskog pršuta raspolagat će s oko 200 kvadrata. Trenutačno, u prizemlju je uređen prostor za degustaciju i prodaju pršuta, ponajprije istarskog, ali i ostalih izloženih na ISAP-u.

Uređenje kata, prostora muzeja pršuta, trajat će nešto duže zbog složene i sofisticirane opreme. Ovdje će se multimedijski predstaviti nekadašnja tradicijska proizvodnja pršuta, ali i moderan način proizvodnje ove cijenjene delicije istarske tradicijske gastronomije. Uređenje i opremanje muzeja pršuta koštat će oko 800 tisuća kuna, a cijele Hiže istarskog pršuta između dva i pol i tri milijuna kuna. U Hiži istarskog pršuta svoje će mjesto za prezentaciju dobiti ne samo tinjanski pršutari, već i svi s područja Istre, ali i oni iz drugih zemalja.

U ožujku je premijerno održano prvo događanje u Hiži istarskog pršuta, i tom je prilikom predstavljen video koji je dio prve faze projekta Udruge proizvođača istarskog pršuta. Riječ je o projektu iz Programa ruralnog razvoja, kroz koji su proizvođači dobili 725.000 kuna namijenjenih upravo promociji pršuta. Projekt traje ukupno četiri godine, a u ožujku je predstavljena njegova prva faza.

Osnovni sadržaj projekta je promoviranje istarskog pršuta sa zaštićenom oznakom izvornosti i njegova diferencijacija u odnosu na ostale pršute na tržištu nizom marketinških, odnosno, promocijskih aktivnosti.Već spomenutim videom prikazala se cijela priča o istarskom pršutu, a ujedno je tiskana i brošura na četiri jezika, s ciljem promocije proizvoda i sudjelovanja na sajmovima.

Događanje u ožujku bila je i odlična prilika da se u Hiži istarskog pršuta predstavi jedinstveni i dotad neviđeni specijalizirani stalak za rezanje istarskog pršuta. Osmislili su ga Marko Spes i Miljenko Babić iz tvrtke SB Dizajn iz Matulja. Izrađen je od najkvalitetnijih materijala dostupnih na tržištu, a dizajnom je napredniji, za uporabu praktičniji i obogaćen dvjema inovacijama: mogućnošću da se nakosi, te da se potpuno okrene za 180 stupnjeva.