Cjelodnevnim slavljem Općina Tinjan proslavila trideseti rođendan

14. svibanj 2023. - kategorija: Općina

Untitled_design_(28).png

Dan Općine Tinjan obilježen je u subotu 13. svibnja bogatim programom i svečanom sjednicom općinskog vijeća, a ujedno je obilježena i obljetnica Dana oslobođenja Tinjana nakon Drugog svjetskog rata 1945. godine.

Subota je bila povod i za još jednu važnu obljetnicu – trideseti rođendan pljočkanja u Tinjanu, pa je tijekom jutra na zelenoj površini ispred općinske zgrade organiziran Memorijalni turnir "Božidar Brečević, Mario Krizmanić, Vjekoslav Monas i Đani Brečević". U ovoj starinskoj tradicijskoj igri okušala su se i djeca.

- Nastojimo biti aktivni čuvari tradicije tinjanskog kraja, stoga nam je neizmjerno drago što mladi prihvaćaju pljočkanje i što se igra naših predaka uspješno prenosi na buduće generacije – rekao je Ljubo Milohanić, predsjednik Pljočkarske udruge Grota Tinjan.

Svečana sjednica općinskog vijeća Općine Tinjan održana je u ranim večernjim satima, a od uzvanika su, među ostalim, bili prisutni Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije te Miljenko Kurevija, predsjednik općinskog vijeća Općine Veliko Trojstvo. 

- Od perioda oslobađanja Tinjana do danas, Tinjanština i generacije njezinih stanovnika proživjeli su niz promjena, no uvijek u težnji za razvojem ovog kraja i boljom kvalitetom života. Smatram da je proglašenje Općine Tinjan kao jedinice lokalne samouprave 1993. godine znatno doprinijelo mogućnosti realizacije tih težnji. Izuzetna mi je čast što danas slavimo trideset godina postojanja naše Općine Tinjan i upravo je razvoj ove ruralne sredine osnovni cilj i smisao mog rada, kao i rada prethodnih, a vjerujem i budućih načelnika – rekao je u govoru na svečanoj sjednici Goran Hrvatin, načelnik Općine Tinjan, dodajući kako posljednji popis stanovništva pokazuje da je broj stanovnika na Tinjanštini u blagom porastu, što je znak da je riječ o kvalitetnoj sredini za življenje, gdje su svi složni i međugeneracijski se podržavaju.

Tijekom trajanja sjednice podijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim tvrtkama i pojednicima, pa su plaketu Općine Tinjan dobili tvrtka Rudan d.o.o. iz Žminja za uspješnu suradnju na ISAP-u, obrt Prenc prijevoz vlasnika Eugenija Prenca za doprinos razvoju gospodarstva te obrt Hrvatin transport vlasnika Eugena Hrvatina, također za doprinos razvoju gospodarstva. Povelja Općine Tinjan otišla je Sanji Banko za područje školskog obrazovanja i Sandri Vlahov za doprinos u predškolskom odgoju i obrazovanju, dok je zahvalnicu dobila Dijana Jerković, voditeljica mažoretkinja u Kumpaniji Kosirići. 

U subotu je također u Hiži istrskog pršuta svečano otvoren degustacijski dio koji sad vodi tvrtka Rubinium Istra j.d.o.o. iz Tinjana, a ujedno je otvorena i delikatesna trgovina u kojoj se mogu kupiti najbolji domaći proizvodi tinjanskog kraja. Dan Općine Tinjan je, osim svečane sjednice, obilježio i vrlo bogat program, pa je u isto vrijeme kad i pljočkanje krenula i rekreativna šetnja "Od lokve do lokve", potom revijalna košarkaška utakmica KK-a Pazin, a održan je i turnir u gađanju glinenih golubova. Mogao se posjetiti i "Mali samanj Kumpanije Kosirići Tinjan"  dok su ljubitelji umjetnosti uživali u slikarskom natječaju "Ex tempore art Tinjan" na kojem je prvu nagradu od 300 eura odnijela Alexandra Verbanac, drugu nagradu od 200 eura Slavica Oplanić te je treća nagrada, večera za dvoje u Restoranu Tinjanski vijulin, pripala Željanu Paviću. Za glazbeni dio pobrinuo se duo Little Whisper. 

Večernje sate obilježila je "14. večer folklora Kosirići i gosti" te su na ovom događanju nastupili FD Umag, KUD Barban i Kumpanija Kosirići Tinjan s folklorom i mažoretkinjama.