Otvoren jubilarni 15. Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu

13. listopad 2023. - kategorija: ISAP

isap_(2)_1.jpg

Simboličnim rezanjem prve fete pršuta i dodjelom priznanja najuspješnijim pršutarima u Tinjanu je svečano otvoren jubilarni 15. Internacionalni sajam pršuta (ISAP). Šampion ovogodišnjeg sajma je istarski pršut pršutane Daniele iz Višnjana.

Trodnevni Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu u svom jubilarnom 15. izdanju ponovno slavi pršut kao jednu od najcjenjenijih svjetskih gastronomskih delicija Istre, Hrvatske, Mediterana i Europe. Od petka 13. listopada do nedjelje 15. listopada u velikom sajamskom šatoru predstavlja se četrdesetak pršutara iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Španjolske i Crne Gore, te gotovo stotinjak izlagača raznih drugih proizvoda na okolnom sajamskom prostoru.

Sajam su tradicionalnom ceremonijom, simboličnim simultanim rezanjem prve fete pršuta, otvorili istarski župan Boris Miletić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanik Predsjednika Republike Velibor Mačkić, šampion sajma Danijel Sirotić iz pršutane Daniele te kao domaćin načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin. 

- Pršut je kralj gastronomije, proizvod koji zahtijeva puno truda i ulaganja i čija je tržišna vrijednost velika. Njegova prepoznatljivost je važna u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu općenito. Danas smo tu da podržimo sve ove vrijedne proizvođače, da promoviramo njihove proizvode i vrednujemo njihov rad - rekao je načelnik Goran Hrvatin na svečanom otvorenju.

Istarski župan Boris Miletić naglasio je kako je gastronomija važan motiv dolaska turista u Istru, koja ostvaruje trećinu ukupnog turističkog prometa Hrvatske, te kako je istarski pršut „dio istarske tradicije i dio DNK svakog Istranina”. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek pohvalio je ISAP kao respektabilnu manifestaciju koja okuplja najbolje pršutare iz regije, i najavio nove državne potpore proizvođačima autohtonih proizvoda pa tako i pršuta. Predsjednikov izaslanik Velibor Mačkić je primjerom ovog sajma ustvrdio kako se u Istri „ekonomija gradi tako da služi čovjeku”.

Za ovogodišnji su se ISAP na ocjenjivanju našla 32 pršuta, među kojima je apsolutni pobjednik odnosno šampion sajma s najviše osvojenih bodova istarski pršut Pršutane Daniele iz Višnjana, koji je ujedno i šampion u kategoriji istarskog pršuta. Šampionske naslove osvojili su također u kategoriji dalmatinskog pršuta Mesnica Lukin iz Zadra, u kategoriji dimljenih pršuta Nira iz Pakovog Sela kraj Drniša, te u međunarodnoj kategoriji crnogorski pršut tvrtke Montstate iz Cetinja.

Zlatne medalje zaslužili su, povrh spomenutih četvero šampiona, u kategoriji istarskog pršuta još i pršutane Tomaso, Milohanić, Buršić, Jelenić, Dujmović, Pisinium, Antolović i Mekiš; u kategoriji dalmatinskih pršuta pršutana Smjeli i Drniška tradicija; u kategoriji drniških pršuta pršutana Bel Cro Trade; u kategoriji krčkog pršuta mesnica Žužić; u kategoriji nedimljenih pršuta pršutane Erman i Buršić; u kategoriji dimljenih pršuta pršutane Roca, Mijukić-prom, Brkić, Mrki, Reljanović, pršutana Delicije Aria, Perajica i OPG Goran Jančo; i u međunarodnoj kategoriji crnogorske pršutane Martex, Zrnožit i Mianja, i slovenski MIJ. Popis nagrađenih zaokružuju još dvije srebrne medalje koje su osvojili dalmatinski pršut Voštane i španjolski pršut Capote y Ole. Ukupno je dodijeljeno 30 zlatnih medalja (među njima četiri šampiona) te dvije srebrne.

Uz ova odličja, u povodu jubilarnog 15. ISAP-a dodijeljena su i dva posebna priznanja pršutarima koji su na svim dosadašnjim sajmovima ukupno osvojili najviše bodova odnosno šampionskih naslova i medalja. To su pršutana Dujmović iz Kringe u općini Tinjan, koja je čak četiri puta bila šampion ISAP-a u kategoriji istarskog pršuta, i pršutana Smjeli iz Dugopolja koja je bila najuspješnija u kategoriji dimljenih pršuta, što uključuje i dva šampionska naslova na ISAP-u. Nagrade su primili Mladen Dujmović iz pršutane Dujmović te Vlade Prančić iz pršutane Smjeli.

Jubilarni 15. ISAP obiluje bogatim popratnim zabavnim i sportsko-rekreativnim programima. Prvi sajamski dan završava slavljeničkim vatrometom i koncertom Severine, u subotu će za večernju zabavu zapjevati Luka Basi i Night Express, a u nedjelju Gustafi. U subotu i nedjelju sajam se otvara u 11 sati; u subotu se održava turnir u pljočkanju po starinski, natjecanje u gađanju glinenih golubova, cornhole turnir i avanturistička timska potraga za pršutom, dok u nedjelju u 10 sati počinje velika rekreativna biciklijada. Kroz sva tri sajamska dana u Kući istarskog pršuta bit će postavljena izložba Zavičajne zbirke Depiera, u subotu i nedjelju će se u Domu mladih održati vođene degustacije pršuta i vina, a u nedjelju poslijepodne nastupit će Folklorno društvo Kumpanija kosirići i tinjanske mažoretkinje.

Tijekom tri sajamska dana u Tinjanu se očekuje dvadesetak tisuća posjetitelja. Budite i vi dio ove fantastične atmosfere, pridružite nam se u Tinjanu, i kako bi rekli domaćini, „provajte fetu pršuta”!

 

Foto: Boris Baran