Pršutana Dujmović iz Kringe osvojila zlato na Danima hrvatskog pršuta

19. travanj 2024. - kategorija: Općina

tinjan2_(3).png

Jubilarni deseti Dani hrvatskog pršuta održani su ove godine u Zagrebu, i u subotu 20. travnja na Europskom trgu upriličeno je veliko finale događanja te proglašeni šampioni. Čak su četiri istarska proizvođača dobila medalje za svoje iznimne proizvode, a među njima je i jedna iz tinjanskog kraja – Pršutana Dujmović koja je osvojila zlatnu medalju! Stoga odmah koristimo priliku da im natoplije čestitamo za ovaj izniman uspjeh.

Ostali istarski proizvođači koji su se našli među dobitnicima su Pisinium (Pazin) sa osvojenom zlatnom medaljom te Pršutarna i stancija Buršić (Vodnjan) i Pršutana Jelenić (Sveti Petar u Šumi) čiji su predstavnici kući ponijeli srebrne medalje. I njima također čestitamo od srca, i moramo reći da su svi zajedno još jednom dokazali i pokazali da je Istra regija prepoznatljiva, među ostalim, po kralju delicija – jedinstvenom istarskom pršutu. Inače, na ovogodišnjim Danima hrvatskog pršuta najtjecalo se ukupno 13 proizvođača krčkog, istarskog, dalmatinskog i drniškog pršuta koji su prethodno poslali uzorke svojih proizvoda na ocjenjivanje. Manifestacija inače ima za svrhu promovirati upravo ove četiri vrste hrvatskog pršuta koja imaju oznake zaštićenog geografskog podrijetla, a za šampiona događanja u subotu je proglašen pršut Vjekoslava Žužića, vlasnika Mesnice marketi Žužić.

- Kroz zadnjih deset godina od kada je ustrojen Klaster hrvatskog pršuta, proizvodnju pršuta podigli smo na višu razinu - od bogatog iskustva i tradicije u proizvodnji, vrhunskih proizvođača koji su značajno investirali u nove pogone i tehnologiju do snažne sinergije znanosti i struke koja je rezultirala poboljšanjem i standardizacijom kvalitete. Imamo vrhunske pršute koji mogu ravnopravno konkurirati najboljim europskim, no svakako treba raditi na povećanju kapaciteta i udvostručenju obujma proizvodnje, kako bismo dosegli milijun komada godišnje i pokrili potrebe domaćeg tržišta i eno-gastronomske ponude u turizmu", rekao je u subotu Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam. 

Tijekom dodjela nagrada također je istaknuta važna činjenica da su u posljednje tri godine hrvatski pršutari očuvali i povećali proizvodnju, dok u isto vrijeme najveći proizvođači na svijetu, Španjolska i Italija, stagniraju i opadaju.